Halasi csipke - drágább az aranynál

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Halasi csipke - drágább az aranynál

Feltöltve: 2012-03-28

Idén a halasi csipke évét ünnepeljük, ugyanis 110 éve annak, hogy Kiskunhalason a csipkevarró asszonyok összeálltak és megalapították céhüket.

Kiliti Zsuzsannától, a Csipkeház igazgatójától megtudtuk, hogy ebből az alkalomból a halasi csipke születéséről több helyszínen is megemlékeznek majd. A fő esemény azonban a Nemzetközi Csipkefesztivál és Halasi Csipke Emlékkiállítás lesz Kiskunhalason a Csipkeházban, ahova elvárják nem csak a különböző magyarországi, de a külföldi csipkeműhelyeket is. A Halasi Csipkevarrás Élő Hagyománya 2010-től a Szellemi Kulturális Örökségünk része.

A halasi technikát évekig tanulják

A halasi csipke a világ valamennyi csipkevárosában nyert már díjat, ára sokszorosan meghaladja az aranyét.
Egy 80 centiméter átmérőjű terítő két és fél évig készül. Egy csipkevarró asszony napi nyolc órát dolgozva évente kb. negyven dekát varr fel. A speciális halasi technikát évekig tanulják. Ennek különlegessége, hogy huroköltése hatvan formából áll, míg a világ többi csipkéin mindössze 10-12 azonos öltésforma létezik.

Nem mindennapi élményt nyújt a minden évben megrendezett Nemzetközi Csipkefesztivál, mely idén 13. alkalommal várja az érdeklődőket 2012. április 20. és május 6. között.
A csipkefesztiválon különböző magyarországi és külföldi - horvát, észt, orosz, német - csipkeműhelyek mutatkoznak majd be a „Játék a leheletfinom cérnával” címszó alatt. A látogatók megismerkedhetnek a csipke világának sokszínűségével: különböző csipketechnikákkal, a hófehér vagy a színek keverésével létrehozott régi és új csipkealkotásokkal. E csipke-kavalkád mellett számos, eddig még a nagyközönség által csak ritkán látott 100-110 éves halasi színes csipkéket is bemutatnak több hazai múzeum gyűjteményéből.

A fesztivál csipkés programját tovább színesítik más programok, mint például a mezőtúri fazekasok bemutatkozása, a karcagi birkapörkölt készítők főzdéje, a kalocsai népművészek, sokacok, és solymászok részvétele, lesz tájjellegű, díjnyertes homoki bor- és pálinka- és "halasi savanyúmáj" kóstoló, táncház, néptánc és társastánc-bemutató, lovasbemutató, sétakocsikázás a városban és a környékén. A programok után kellemes ellazulást kínál a város gyógyvizes termálfürdője.

A halasi csipke megelőzi a brüsszelit

A rendezvényen megtudhatjuk azt is, hogy a csipkevarrás már a XVII. századtól magas színvonalú volt Magyarországon, mégis a magyar varrott csipke új, semmihez sem hasonlítható fejezete a halasi csipke megalkotásával kezdődött.
Dékáni Árpád rajztanár eredeti magyar mintákkal és új technikával akarta létrehozni az általa elképzelt új csipkét, terveit 1902-ben mutatta be az Iparművészeti Társulatnak, s egy évre rá az Iparművészeti Kiállításon már aranyérmet szavaztak meg a halasi csipkének, újabb egy év elteltével a St. Louis-i Világkiállításon a nemzetközi közönséget is elkápráztatta, sőt megelőzte az akkor márt ismert brüsszeli csipkét.

A halasi csipkét - egyediségét, utánozhatatlanságát elismerve - 1935-ben védjegyezték. Azóta még a legkisebb, alig 2,5 centiméteres halasi csipkében is megtalálható a három, egymáson keresztbe fektetett hal, amelyek elhelyezkedése is pontosan meghatározott.

Csipkeház

Az 1935-ben épült Csipkeház, a halasi csipke bölcsője, ma a Csipke Múzeumnak ad otthont, ahol megtekinthető a halasi csipke 110 éves történetét bemutató állandó kiállítás, láthatók eredeti rajzok, kezdeti, színes selyemszállal varrt csipkék, a 60 féle öltésminta, az 570 munkaórával elkészült mellény és még sok szemkápráztató csipkecsoda.
A múzeum látogatásakor lehetőségünk van csipkevarrási bemutató megtekintésére, a különböző álomszép halasi csipkék és emléktárgyak megvásárlására, egyedi csipkék kivarrásának megrendelésére is.

2001-ben Mészáros Éva divattervező-iparművész „Improvizációk a halasi csipkével” című kiállításán mutatta be, miként alkalmazható a halasi csipke ruhadíszként bálokon, esküvőkön. 2005-ben új fejezet kezdődött a halasi csipke történetében. Ekkor mutatták be az azóta népszerűvé vált ezüstékszer és dísztárgy kollekciót.
Az iparművészek által sterling ezüstbe foglalt csipkék a modern divat kiegészítő elemei (medálok, gyűrű, dísz-zsebkendők, hajdíszek), formatervezésüknek köszönhetően minden korosztály számára viselhetők. A lakberendezés elegáns elemeit alkotják a csipkés tálcák, faliképek, asztali kis álló képek.

Halasi csipke az uralkodók asztalán

1902-óta a világ több híressége is kapott halasi csipkét a magyar állam ajándékaként, így IV. Károly és Zita királyné, Julianna holland királynő, II. János Pál pápa, Hitachi japán hercegnő, a libanoni és a ciprusi köztársasági elnök felesége, a japán császárné, II. Erzsébet brit uralkodó, Bush amerikai elnök felesége és a jordán királyné is.
  • 
  • 
  • 
  •